Kun keväällä luentosalien ovet sulkeutuvat, moni opiskelija avaa kesätyöpaikan ovet. Yksi heistä on tietojohtamisen opiskelija Aleksi Tuominen, joka on työskennellyt toukokuusta lähtien Jimexo Tech Oy:n PLANT TECH -tiimissä tittelillä Procurement Engineer.

Aktiivinen työhön tarttuja

Jimexolle kesäksi töihin tulevat työntekijät saavat vastuuta siinä missä muutkin. He pääsevät heti alusta mukaan oikeisiin asiakasprojekteihin eikä peukaloita joudu pyörittelemään. Aleksin kesätyöhön on kuulunut investointiprojektien laite- ja urakkahankintoihin liittyvät tehtävät, kuten tarjouskyselyiden laatiminen sekä niiden vertailu ja kilpailuttaminen.

”Kun Aleksi tuli taloon, kysyi hän rohkeasti neuvoja ja alkoi innokkaasti hommiin”, kommentoi Aleksin pääasiallisena opastajana toiminut Jimexo Tech Oy:n hankintainsinööri Jukka Vahter. Työyhteisössä Aleksi on otettu hyvin vastaan ja hän on päässyt nopeasti osaksi tiimiä.

Suoraan syvään päähän

Aleksi heitettiin suoraan syvään päähän, kun hän sai vastuulleen asiakkaan laajamittaisen investointiprojektin hankintoihin liittyvät tehtävät. Projekti oli ehtinyt kuitenkin olla jo jonkin aikaa käynnissä ennen Aleksin mukaan tuloa ja hän hyppäsi projektin pariin lennosta.

Aleksi muistelee ensimmäisen kuukauden olleen hektinen: ”Ensimmäisen kuukauden ramppasin useaan otteeseen muun muassa projektipäällikön ja prosessi-insinöörin pakeilla kyselemässä kaikkea mahdollista. Se auttaa paljon, kun Jimexolla projektiin liittyvä tieto kulkee toimiston sisällä niin hyvin.”

Tiivistahtinen alku ei Aleksia stressannut, vaikka työasiat pyörivät päässä vapaa-ajallakin. Työn vastapainoksi Aleksi on ollut kesän ajan tuttu näky Jimexon työsuhde-etuihin kuuluvalla kuntosalilla. Toisaalta vastuun saaminen on Aleksin mukaan vain lisännyt entisestään motivaatiota, kun on voinut itse vaikuttaa siihen, miten työnsä järjestelee ja tekee.

Lopullinen päätös on aina asiakkaan

Tietojohtamisen ohella Aleksi on opiskellut jonkin verran myös teollisuustaloutta. Opintojen myötä hän on saanut ymmärrystä yritysten reaali- ja rahaprosesseista sekä oppinut paremmin hahmottamaan yritysten maailmaa ja toimintaympäristöä. Tästä on ollut apua myös hankkijan työssä.

”Asiakas haluaa usein sen edullisimman toimittajan, mutta meidän hankkijoiden tehtävä on huolehtia, että valittu toimittaja on myös muilta osin kuhunkin projektiin soveltuvin ja sopivin. Usein loppusuoralle valikoituu kaksi toimittajaa, joilta pyydetään vielä tarkennetut tarjoukset ja päätös tehdään näiden välillä. Lopullinen päätös on kuitenkin aina asiakkaan”, Aleksi kertoo.

Kielitaidosta plussaa

Hankintainsinöörit ovat työssään aktiivisesti yhteydessä eri tahoihin, joista osa sijaitsee yleensä myös ulkomailla. Aleksi onkin viettänyt tiiviisti iltapäivät Skypessä keskustellen Keski-Eurooppaan. Työkielenä keskusteluissa on ollut englanti, mutta onpa kuulumisia vaihdeltu saksaksikin. Matkustelun ja vaihto-oppilastoiminnan kautta vahvistuneesta kielitaidostaan Aleksi on saanut ison plussan myös kollegoiltaan. Aleksi kokee kielitaidon vain kehittyneen kuluneen kesän aikana: ”Päivittäisen käytön myötä varsinkin suullinen kielitaito on tullut yhä sujuvammaksi, mutta kyllä ammattisanastoa, kuten eri nippelien ja nappelien käännöksiä on joutunut erikseen opettelemaan.”

Kesätöiden jälkeen

Aleksin kesätyörupeama on päättymäisillään elokuun lopussa ja syyskuussa avautuvat taas yliopiston ovet. Tiedossa on tiukkaa opiskelua, mutta taskussa on nyt käytännön työssä hankittuja uusia taitoja.

Aleksi on ollut kesätyöhönsä tyytyväinen ja listaa kesän parhaita puolia näin: ”Yrityksen ilmapiiri, leppoisat työkaverit ja positiivinen tekemisen meininki.” Niin ikään hankintainsinööri Jukka Vahter on ollut kesätukeen tyytyväinen eikä mielellään luovuttaisi tätä apua takaisin kouluun. Aleksin työpanoksesta emme onneksi syksyn tullen joudu luopumaan kokonaan, sillä sovittuna on töiden jatko Jimexolla opintojen ohessa. Aleksi on osoittanut paikkansa ammattilaisena muiden mukana.

 

Lisätietoja:

Marianne Luoma, Markkinointi- ja viestintäkoordinaattori, Jimexo Tech Oy, p. 050 431 0311